Punctele strânse în acest sezon vor fi luate în calcul pentru anul competițional 2014-2015.
CFR Cluj și Steaua au debutat cu dreptul în grupele Champions League, respectiv Europa League și au obținut o vitorie și o remiză în deplasare, ceea ce se traduce prin 3 puncte în clasamentul coeficienților, deci un plus de 0.6 puncte în clasamentul pe țări (punctele acumulate de cele două formații se împart la 5 – numărul de echipe înscrise în acest sezon în cupele europene).
În clasamentul pe ultimii 5 ani, România e acum pe locul 20, iar pentru a putea spera la redobândirea locului ce duce direct în grupele Champions League trebuie să facă un salt de 7 sau 8 locuri (locul 13 în clasamentul coeficienților ar putea fi suficient, în cazul în care Liga Campionilor e câștigată în sezonul 2013-2014 de o echipă calificată direct în grupe și prin clasarea din compețitia internă).
Pentru a ajunge pe locul 12 sau 13 în clasament, România trebuie să mai acumuleze minim 6 puncte UEFA (deci un total de 30 de puncte), ceea ce e aproape imposibil de realizat în acest sezon, dacă CFR sau Steaua nu realizează o adevărată minune și ajung aproape de finală în oricare dintre competiții.
Chiar și așa, startul bun coroborat cu un traseu care să garanteze calificarea ambelor echipe în primăvara europeană, ar ușura mult misiunea echipelor românești în sezonul următor, când din calcul se va mai șterge un sezon „negru” al Ligii 1 (în 2008-2009 coeficientul de țară a fost de doar 2.642).
Depășim aproape sigur Belarus și Polonia – amenințăm Israelul, Elveția și Danemarca!
Obiectivul realist și realizabil pentru acest sezon e astfel un salt până oe locul 16 sau 17.
România va depăși aproape sigur în clasament Polonia și Belarus (primii nu mai au nicio echipă în Europa și un avans fragil, în timp ce Belarus se bazează doar pe BATE și e greu de crezut că trupa din Borisov poate ține ritmul cu Steaua și CFR Cluj). Și Israel și Elveția pot fi depășite în acest sezon, distanța față de cele două țări fiind de două, respectiv patru puncte.
Cel mai probabil, Danemarca (în prezent pe locul 15) nu va mai reprezenta o amenințare din sezonul viitor (nordicilor le va fi șters din palmares un sezon 2008-2009 excelent, cu 8.200 puncte), iar de acest lucru se poate asigura chiar Steaua, formația lui Reghe având șansa să bareze drumul celor de la FC Copenhaga în Europa. Cum în acest moment e greu de crezut că vreo țară clasată în urma României ne poate devansa în clasamentul coeficienților, am mai avea de devansat în sezonul viitor Austria și Cipru pentru a ajunge pe locul 13. Pentru a fi siguri de locul direct în grupele Ligii ar trebui să depășim și Turcia și să urcăm pe locul 12.
Clasament coeficienti pentru sezonul 2014-2015 (se actualizează până la finalul acestui sezon)
TOP COEFICIENȚI SEZONUL 2012-2013
1. Spania 4.714 (7 echipe din 7)
2. Anglia 4.285 (7 echipe din 7)
3. Croația 4.125 (o echipă din 4) … … 12. România 3.600 (două echipe din 5)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER